keramiekclub

Creativity is  a way of life

Het bakken van de klei

Biscuit bakken

Na het vervaardigen van je werk moet de klei goed drogen. Reken op 1 week drogen per halve cm dikte en wacht dus 10 tot 14 dagen eer de biscuitbak (eerste bakbeurt) kan starten. Voor de biscuitbak kan je je werk reeds inkleuren met engobe, bij Mayco heet dit “underglaze”. Deze geeft na de eerste bakbeurt een mat resultaat, maar wordt glanzend indien je er achteraf een transparante glazuur over zet.

De biscuit wordt gebakken van 950°C tot 1060°C, alle onzuiverheden die de glazuur kunnen beïnvloeden zijn dan weggebrand en de scherf is goed gehard. Mayco glazuren hechten goed en laten zich goed uitstrijken, ook bij biscuit die op 1060°C gebakken is.

Als de biscuit afgekoeld is, kan er een glazuur worden aangebracht. Mayco heeft een heel gamma aan mogelijkheden, experimenteren is toegelaten! Zie tips en ideeën op de website: http://www.mayco-colors.com

Daarna wordt er opnieuw gebakken (glazuurbak). De temperatuur is afhankelijk van de gebruikte glazuur. Bij de meeste glazuren wordt er een universele code gebruikt, elke code komt overeen met een bepaalde temperatuur in Celsius. Let dus goed op wat er op het potje staat, de nul voor het cijfer maakt een groot verschil.

cone 07 = 789°C         cone 7 = 1257°C        

cone 06 = 1013°C        cone 6 = 1243°C

cone 05 = 1044°C        cone 5 = 1207°C

cone 04 = 1077°C        cone 4 = 1183°C

cone 03 = 1104°C        cone 3 = 1152°C

 

Bij gebruik van steengoedglazuren mag de onderkant van het werkstuk niet geglazuurd worden. Bij gebruik van aardewerkglazuren kan je de onderkant ook glazuren. Denk er dan aan dat er steuntjes onder je werk staan in de oven, deze bestaan uit 3 steunpunten die dan wel zicht- en voelbaar zijn en kunnen weggewerkt worden met wat schuren of slijpen. Opgepast voor je vingers, glazuur is glas en ze kunnen vlijmscherp zijn!

 

Het verschil tussen steengoed en aardewerk

Wat is aardewerk?

Aardewerk is een verzamelnaam van klei die tot 1100°C gebakken kan worden. 
Aardewerk is zachter en poreuzer dan steengoed en porselein. Vanwege de poreusheid van aardewerk dient het vrijwel altijd geglazuurd te worden.
Elk soort klei heeft een maximum stooktemperatuur, deze staat vermeld op de verpakking. Ga je hoger dan deze temperatuur zal de klei beginnen smelten. 

Vermeld dus steeds welke klei je hebt gebruikt als je je thuis gemaakt werk binnenbrengt!

Mayco aardewerk glazuren

De Mayco glazuren voor aardewerk smelten uit op 1000°C ( cone 06). 
Er zijn verschillende groepen aardewerkglazuren: Stroke & Coat, Foundations, Jungle Gems, ....
Elke groep heeft zijn specifieke kenmerken en bestaat uit een gamma verschillende kleuren.

Door verschillende glazuren met elkaar te combineren, zowel naast mekaar als over mekaar, creëer je tal van prachtige eindresultaten. Daarboven kun je nog eens combineren meerdere schildertechnieken.

Wat is steengoed?

Steengoed is de verzamelnaam van klei die rond de 1200° C gebakken wordt.
De samenstelling van de klei bepaalt of het aardewerk of steengoed betreft. Enkele mineralen veroorzaken een lager smeltpunt van de klei zodat deze niet hoog gebakken kan worden. Steengoed is een " zuiverdere" klei die hoger gebakken kan worden. Dit heeft als gevolg dat de materie compacter en harder is. 
De steengoedglazuren - STONEWARE GLAZE - smelten niet uit op lage temperatuur. Vermeld dus steeds welke glazuur je hebt gebruikt als je je werk laat bakken.

Glazuur bij steengoed nooit de onderkant en zet de werkstukken nooit op steuntjes in de oven!

Gebruik van de Stoneware Glaze

 

Enkel te gebruiken op steengoed klei. 
Bakken op 1180° tot 1240° C. 
Sommige kleuren zijn mooi op nog hogere temperaturen, Mayco raadt aan eerst testen te doen. Het resultaat van deze glazuren is variabel en afhankelijk van applicatie, kleur en structuur van de klei en de baktemperatuur.
Het zijn op zich geen egale kleuren maar hebben verschillende nuances. 
Dat maakt het werken met deze glazuren zo boeiend.